Allt börjar med en passion

För mig har det alltid varit konst. Det finns inget mer normalt för mig än att hålla en penna eller pensel i handen.

I början var det aldrig en tanke på hur jag målar eller hur processen ens gick till. Att måla var som att andas. Desto längre jag höll på med det, desto mer blev det. Jag började bli noggran i mitt val av medium. Vad vill jag ha, vad vill jag få ut av det. Viken typ av medium vill jag använda och vem ska jag köpa utav för att få ut det jag vill utav det hela.

Att måla blev så mycket mer än bara pennan mot ett papper. Det blev tid, funderingar och tester. Det blev mer tid vid datorn och stirra sig blind på ett tomt ark. Men resultatet? Bättre än någonsin.

Allting spelar roll. Vilket papper man använder, vilket medium man använder och vad man har för teknik. Att hitta vad som känns rätt för en är verkligen en djungel och det är något som tar väldigt lång tid. Och att lära sig alla namn och definitioner tar ännu längre tid. Vad som heter en sak för ett företag heter något helt annat för ett annat. Vilket mått varje grej har och vad det innebär för resultatet i slutändan är också viktigt.

I en lång tid funderade och testade jag mer än jag faktiskt satt och målade. Idag däremot, är det en självklarhet vilket papper jag ska använda, vilket medium som framhäver bilden och vad jag har för teknik för att nå det resultatet. Detta betyder inte att jag är färdiglärd, tvärt om, nu kan jag fokusera på att utveckla mig och enkelt hitta vad jag behöver för att föra mig framåt. För att göra nästa tavla ännu bättre.

En passion till leverbröd

När jag målat tillräckligt många tavlor kändes det dags för mig att sälja dem. I början var det oerhört svårt för mig. Vart ska man börja, vem ska man prata med och hur ska man gå tillväga? Efter hand blev vissa saker lättare, andra saker är fortfarande svårt för mig. Men två saker lärde jag mig fort.

“Jag har talang”

Talang för mig är när hårt arbete möter en möjlighet. Jag är inte bättre än någon annan, jag valde att spendera alla mina timmar på att rita. Jag har lagt arbetet och arbetet ger resultat.

“Det tar inte så lång tid”

Ett projekt kan ta oerhört lång tid. Samtidigt kan det stämma mycket väl att ett projekt tar väldigt kort tid. Det beror på hur mycket detaljer man lägger ned och när man faktiskt känner sig färdig. En tavla kan målas i flera år utan att få fram det resultatet man vill ha medan en annan tar ett par dygn. För mig tar varje tavla väldigt lång tid att bli färdig.

Men där är även så oerhört mycket mer än att “bara“ måla. Allt arbete runt omkring som man aldrig ser eller ens vet om att existerar. Som bara är en självklarhet. Detta är något jag ofta berättar för andra om och därför valde jag att berätta mer här om hur jag går tillväga innan en tavla hamnar till er. Så kan ni i lugn och ro läsa.

Konst

Att börja måla en ny tavla är alltid lite nervöst. Man ser på det blanka pappret och man vet inte riktigt vart man ska börja. Sedan lägger man pennan eller penseln emot och börjar.

Så är där plötsligt en vackert målad tavla för man har ju talang för det.

Men det är mer än så.

Processen är olika för alla konstnärer, det här är hur det går till för mig.

Jag lär känna djuret först. Om jag inte har möjligheten att se djuret i verkligheten så finns det tusentals bilder på vartenda djur i världen på internet. Jag ser på dem, studerar dem noggrant, för att sedan plocka bort allt och skissa i min anteckningsbok. Här skissar jag från alla möjliga vinklar, så länge det behövs för att jag skall lära känna djuret.

När jag känner väl till varenda del av djuret, väljer jag vilket medium jag skall använda. Ska det bli akvarell? Blyerts? Eller något annat?

Efter att ha valt medium är det dags att välja papper. För varje medium har jag olika typer utav papper till. Pappret har jag valt ut sedan långt tidigare efter många tester och är mitt personliga val varje gång.

Jag påbörjar skissen och gör den så noggrannt som möjligt. Ser till att proportionerna stämmer, markerar ut ljusa och mörka partier, och allt möjligt som jag behöver veta innan jag börjar rita eller måla.

Sedan är det dags att starta.

Hur lång tid det tar att avsluta en tavla beror på när jag har fått det resultatet jag vill ha. Ibland vet jag precis vilket resultat jag vill ha och arbetar tills jag får det resultatet. Andra gånger vet jag inte hur slutet ska bli utan njuter och ser hur vägen dit leder mig. Vissa gånger blir det inte ens en tavla i slutet utan jag börjar om. Detta innebär att en enda tavla kan ta allt från flera dygn till år att avsluta.

När tavlan är färdig ritad eller målad är det dags att fotografera den.

Fotografering

Jag fotograferar varenda tavla själv. Då bygger jag min egna lilla hemmastudio för att få fotot så tydligt som möjligt.

Val av bakgrund, lampor så det inte hamnar för mycket skuggor ocf färgerna återges korrekt, flera skydd så inte annat ljus strövar över tavlan och ger fel effekt, kameran i rätt vinkel och rätt inställd för att få ett så skarpt foto som möjligt.

Fotot ska vara så bra som det kan möjligtvis bli.

Jag fotograferar även djur och natur

Att hålla i en kamera känns lika självklart som att hålla i en penna.

Och det är alltid bra att komma ut och få lite luft…

Jag fotograferar allt jag kan när jag är ute i naturen. Får jag syn på ett djur blir det fotat, varje blomma, varje svamp och frosten på gräset. Ibland promenerar jag bara ett varv och ser vad jag får chansen att fotografera, andra gånger sitter jag ute i flera timmar för att få till det där fotot. Vissa gånger får jag massvis av bra fotografier, andra gånger får jag inte ett enda.

Detta betyder även att jag får väldigt många bilder att gå igenom.

Jag redigerar inte fotografierna i datorn. Så fotot är taget, så är resultatet. När jag är ute och fotograferar ställer jag själv in en massa funktioner i kameran. Dessa funktioner regleras beroende på hur tidigt eller sent på dagen det är, vilket väder det är just vid det tillfället och vad det är jag fotograferar.

Detta betyder att när jag kommer in och sätter mig vid datorn är jag redan nöjd med resultatet. För mig behövs inte fotografiet redigeras mer. Det är färdigt. Då är det redo för att printas.

Print

En print för en tavla är väldigt annorlunda jämfört ett fotografi.

Från dator till papper

För att printen ska vara så lik som möjlig till orginalet behöver jag redigera den. Jag är ännu inte van vid att göra en tillräckligt bra hemma studio för att kunna få den perfekta printen. Därför behöver jag redigera den i flera timmar. Färgerna ska vara så likt orginalet som möjligt, proportionerna ska stämma med orginalet, resultatet ska helt enkelt vara så likt som möjligt.

Varje print maskin fungerar även olika. Den printer jag har har andra inställningar än vad en annan printer har. Det innebär att jag först måste lära känna min printer. Hur väl återger den färger och hur mycket detaljer försvinner. Detta kan vara en lång process beroende på hur likt orginalet man vill ha det. Det hjälper även om man är duktig fotograf och ställer in kameran korrekt redan i början.

Val av papper spelar även roll. Ska pappret vara glansigt, matt eller något mitt emellan? Allting spelar roll för hur väl printern återger färgerna. Mitt val har alltid varit matt papper då en matt yta liknar en tecknad yta bättre.

Detta spelar även roll för fotografierna.

Här är den enda gången jag redigerar fotografierna, för att få printern till att återge färgerna så korrekt som möjligt. Oftast handlar det om att göra fotografiet mörkare eller ljusare så det tar endast någon minut att rätta till.

När printen väl är färdig kan den behövas beskäras. Alla papper är inte i samma storlek som en ram är, därför väljer jag att beskära varje ark även om jag säljer dem utan ram. Ska den passa i en magnet eller det ska bli ett kort beskär jag den varje gång. Kortet måste vikas och mini korten syr jag en tråd igenom.

Anteckningsbok

I början var det inte meningen att jag skulle göra anteckningsböcker också. Men jag förälskade mig i den gamla läran och kunde inte annat än att fortsätta med det.

Papper till bok

Vi alla har hållt i en bok någon gång i livet men många av oss har aldrig tänkt på vad det innebär att skapa en bok. Idag görs det mesta av en maskin men förr i tiden gjordes detta för hand. Jag har valt att göra allt för hand.

Först är det val av papper. Vad ska man egentligen använda anteckningsboken till och vad vill man att den ska klara av? För mig var det självklart att använda samma akvarell papper som jag använder när jag målar. Men alla målar inte utan vill väldigt gärna använda linjerat papper. Då valde jag en annan typ av papper, som är mycket tunnare och som inte klarar av att målas på.

I och med att det är en väldigt stor skillnad mellan dessa två typer av papper, valde jag att ha olika antal sidor i dem. Det kanske låter som en väldigt stor skillnad mellan 40 och 100 sidor, men håller man dem intill varandra är de i nästan samma tjocklek. Därför blir det lika mycket i slutändan.

Varje ark viks och sys ihop. Det finns massvis med olika sätt att sy ihop sidorna och efter att ha testat olika och funderat under en lång tid valde jag att sy på ett enda sätt. Detta sättet gör det möjligt att vika hela anteckningsboken plant mot bordsytan. Då kan man enkelt använda hela sidan och man behöver inte vika anteckningsboken - något som annars hade skadat anteckningsboken och gjort den bräcklig.

Därefter pressas boken och själva ryggen limmas. Jag limmar oftas även på ett band så man kan lättare hitta i boken när man använder den. Anteckningsboken får ligga i press i flera timmar.

När anteckningsboken torkat ordentligt tas den ur pressen och det är dags att beskära den. Alla sidor skärs för hand och samtidigt. Det betyder att en liten vridning på handen kan göra att kanten blir sned och om man inte är stabil på handen blir kanten vågig. Jag gör mitt bästa men jag är inte en maskin.

Nu skiljer sig processen beroende på om det är en stor eller liten anteckningsbok.

De mindre anteckningsböckerna får en print på utsidan. Detta betyder att pärmen blir mjuk. För att få pärmen till att fästa limmar jag på ett tjockare vikt ark som ligger emellan första arket på anteckningsboken och printen. Detta ger mer stabilitet och kraftigare hållbarhet.

Den större anteckningsboken får en hård pärm där jag limmar fast en print på framsidan och en tygbit som täcker hela vägen runt för stabilitet. Sedan fäster jag pärmen med ett tjockare vikt ark som ligger emellan första arket på anteckningsboken och printen.

Och nu har man en handgjord anteckningsbok.

Resultat

Efter allt detta kan det kännas som att man är färdig. Igentligen så har arbetet bara börjat.

Från mig till er

Efter att ha gjort färdigt hela denna processen för varje tavla, varje fotografi och varje anteckningsbok behöver det komma ut till er.

Jag spenderar otaliga timmar med att lägga ut på sociala medier om nya projekt, vart jag är och hålla er uppdaterade. Hemsidan måste hållas uppdaterad och göras enklare för att ni ska enkelt finna grejer här, Instagram och Facebook ska uppdateras och läggas ut nya inlägg i.

Det blir även en massa letande efter nya lokaler att ställa ut i och marknader att vara på. Varje arrangör skall kontaktas, lokaler ska åkas ut och titta på, mejl skall skickas och tider ska bokas. Därefter ska den informationen komma ut till er igen. Vart varje plats är, vad jag kommer att ha med mig och vilka tider det blir.

Ibland spenderar jag mer tid vid datorn än jag faktiskt spenderar på att måla. Men detta är en av de viktigaste delarna, att komma ut till er och få kontakt med er.

Med andra ord, jag målar inte bara en tavla. Det är så mycket mer än bara att måla men det gör inte hela processen mindre glädjande. Tvärt om, det ger mig en enorm glädje att det jag skapar kommer ut till er och kan delas med er. Jag är oerhört glad över att få höra vad ni tycker om mina tavlor och vill gärna höra mer! När jag är ute, stanna gärna och småprata lite medan ni tittar på mina verk. Det är alltid roligt att höra!